Συνέντευξη με τον πρόεδρο του κόμματος των Φινλανδών κ. Jussi Halla-Aho: «Η ΕΕ ενεργεί ανεύθυνα με εξωτερικό έλεγχο των συνόρων στην Τουρκία»

by Jan Artiček | March 3, 2020 5:16 pm | NewsPoliticsRefugee CrisisRefugees

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του κόμματος της φινλανδίας Jussi Halla-aho: «Η ΕΕ ενεργεί ανεύθυνα με εξωτερικό έλεγχο των συνόρων στην Τουρκία»

από τον Jan Artiček | 3 Μαρτίου 2020 5:16 μ.μ. Νέα, Πολιτική, Κρίση προσφύγων, Πρόσφυγες

Καθώς οι συριακοί πρόσφυγες, μαζί με Αφγανούς και Δυτικοαφρικανούς μετανάστες, συνωστίζονται και πάλι στα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον βουλευτή Jussi Halla-aho, πρόεδρο του Κόμματος των Φινλανδών και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, για τις απόψεις του τι επιδιώκεται να αποτελέσει άλλη μια μεταναστευτική κρίση.

Μετά την κλιμάκωση της συριακής σύγκρουσης και τη νέα εισροή προσφύγων από τη βορειοδυτική Συρία στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της για τα 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν ήδη φιλοξενηθεί εκεί. Η κίνηση αυτή σηματοδότησε το τέλος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία κράτησε τα σύνορά της με την Ευρώπη κλειστή για τους πρόσφυγες με αντάλλαγμα την οικονομική αποζημίωση από την ΕΕ, προκειμένου να σταματήσει την εισροή προσφύγων στην Ευρώπη.

Ποιες είναι οι κυριότερες ανησυχίες σας σχετικά με το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων για τους συριακούς πρόσφυγες της Ευρώπης;

Κατά τη γνώμη μου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενήργησε πολύ ανεύθυνα αναθέτοντας τον έλεγχο των συνόρων της σε μια χώρα όπως η Τουρκία. Δηλαδή, δωροδοκιμάζοντας την Τουρκία να κάνει το βρώμικο έργο για λογαριασμό μας. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βάλει τα εξωτερικά σύνορά της υπό τον έλεγχό της, αντί να ζητήσει και να πληρώσει  την Τουρκία για να το κάνει.

Επομένως, δεν νομίζετε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η συμφωνία του 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας;

Λοιπόν, επίσημα δεν υπάρχει συμφωνία. ήταν μόνο μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Είπα ήδη την εποχή εκείνη ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος και αυτό επέτρεψε στην Τουρκία να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ακριβώς κάνει και τώρα.

Αλλά δεν κατηγορώ ούτε τον κ. Ερντογάν ούτε την Τουρκία. Εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον του, ή πιστεύει τουλάχιστον ότι εξυπηρετεί το εθνικό του συμφέρον.                 Αντ ‘αυτού, πρέπει να επικεντρωθούμε στην αδυναμία μας να λάβουμε αποφάσεις που θα προετοίμαζαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομες μεταναστεύσεις.

Πώς πρέπει να ενεργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να το επιτύχει αυτό και ταυτόχρονα να αποφύγει ενδεχόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά της;

Υπάρχει ήδη ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά μας, και στις δύο πλευρές των συνόρων. Στα ελληνικά νησιά, στην Τουρκία, στη Συρία. Φυσικά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της δυστυχίας, αλλά φοβάμαι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει τους οικονομικούς, πολιτικούς ή στρατιωτικούς μύες για να το κάνει αυτό.

Πέρασα πέντε χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η ΕΕ προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Δεν πήγε πολύ καλά και, όπως αντιλαμβάνομαι, η Επιτροπή αποφάσισε τώρα να αποσύρει την πρότασή της για τον νέο κανονισμό του Δουβλίνου με τον αυτόματο μηχανισμό επιμερισμού του βάρους. Επειδή αυτό δεν είναι πραγματική λύση. Οποιαδήποτε κατανομή των βαρών, οποιαδήποτε ανακατανομή των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα ή την Ιταλία ενθαρρύνει μόνο περισσότερους ανθρώπους να έρθουν στην Ευρώπη με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν στη χώρα προορισμού τους, συνήθως στη Γερμανία ή την Ολλανδία, τη Σουηδία ή και τη Φινλανδία.

Δυστυχώς, χάσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια μετά την κρίση του 2015 και δεν είχαμε τη δυνατότητα να προβούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές στη νομοθεσία μας για το άσυλο. Τώρα βρισκόμαστε στη μέση μιας πιθανής κρίσης. Πρέπει τώρα να βοηθήσουμε την Ελλάδα να προστατέψει τα φυσικά σύνορά της, για να αποτρέψει τους ανθρώπους από τη διέλευση των συνόρων στην Ευρώπη. Η επόμενη λύση είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να επαναφέρουν ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα προκειμένου να σταματήσουν τη δευτερογενή κυκλοφορία στην Ευρώπη. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να απορρίψουν κατηγορηματικά αιτήσεις ασύλου από άτομα που φθάνουν από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να σταματήσουμε αυτή την αγορά ασύλου και δευτεροβάθμιας κίνησης. Πρέπει να καταστεί σαφές στους ανθρώπους που έρχονται στην Ευρώπη ή σκέφτονται να έρθουν στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα ή η Ιταλία είναι τόσο μακριά όσο εκεί που θέλουν να φτάσουν. Αυτό θα αποθάρρυνε επίσης τους ανθρώπους να επιχειρούν τη διέλευση.

Τι περιμένετε από την πολιτική της φινλανδικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση; Έχει ήδη μιλήσει για τη συμμετοχή ορισμένων προσφύγων.

Αντικειμενικά, αν παίρνουμε μερικές εκατοντάδες ανθρώπους από την Ελλάδα δεν έχει καμία διαφορά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν θα βοηθήσει ακόμη και να λύσει την κρίση. Φυσικά, θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη Φινλανδία, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πιο φιλική προς τη μετανάστευση κυβέρνηση που είχε ποτέ η Φινλανδία, κατά τη γνώμη μου. Δεν λαμβάνουν υπόψη την εθνική μας ασφάλεια, την ασφάλεια του δικού μας λαού και δεν περιμένω καμία υπεύθυνη ενέργεια από αυτήν την κυβέρνηση, ειδικά από τον Υπουργό Εσωτερικών.

Πηγή: FINLAND ToDay

Σχολιάστε