Η Φινλανδία θα δημιουργήσει υπηρεσία αποκατάστασης για βίαιους ανηλίκους.

 Ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Kaisa Juuso (PS) μίλησε με δημοσιογράφους στο φουαγιέ της Βουλής στο Ελσίνκι την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2024. Ο Juuso την Τρίτη επιβεβαίωσε στο Helsingin Sanomat ότι το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας έχει ορίσει μια αποστολή να αναγκάσει να συντάξει πρόταση για τη δημιουργία υβριδικής υπηρεσίας αποκατάστασης για ανηλίκους που χρησιμοποιούν βία, διαπράττουν εγκλήματα και έχουν σοβαρά προβλήματα κατάχρησης ουσιών. (Heikki Saukkomaa – Lehtikuva)

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Πρωθυπουργού Petteri Orpo (NCP) ξεκίνησε να συντάσσει τροποποιήσεις στον νόμο περί παιδικής μέριμνας για τη δημιουργία συστήματος αποκατάστασης για παιδιά που διαπράττουν εγκλήματα, χρησιμοποιούν βία και έχουν σοβαρά προβλήματα κατάχρησης ουσιών, αναφέρει η Helsingin Sanomat.

Ο Συνήγορος του Παιδιού ζήτησε τη δημιουργία τέτοιων υβριδικών μονάδων σε δήλωση που εξέδωσε σε συνδυασμό με την ετήσια έκθεσή του, απηχώντας μακροχρόνια αιτήματα των ειδικών. Ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας Kaisa Juuso (PS) έγραψε την Τρίτη σε e-mail στο Helsingin Sanomat ότι ζητήθηκε από μια ειδική ομάδα να παρουσιάσει την πρότασή της για τις τροποποιήσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας «ολοκληρωμένης και κλειστής» υπηρεσίας αποκατάστασης για ανηλίκους μέχρι το τέλος Αυγούστου. «Τα παιδιά που έχουν σοβαρά προβλήματα κατάχρησης ουσιών, χρησιμοποιούν βία και διαπράττουν εγκλήματα αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα ίδια αλλά και για το περιβάλλον τους. Επιβαρύνουν τεράστιους τους παρόχους φροντίδας και οι κοινές υπηρεσίες παιδικής μέριμνας δεν τους αρκούν», είπε. «Η επίλυση αυτών των προβλημάτων θα απαιτήσει ευρεία διαδιοικητική συνεργασία και διεπιστημονική δέσμευση».

Ο πρωθυπουργός Orpo δήλωσε την Κυριακή στο YLE ότι οι μονάδες πρέπει να δημιουργηθούν. Επί του παρόντος, τα παιδιά με τέτοια προβλήματα εισέρχονται στο σύστημα παιδικής μέριμνας και ψυχιατρικής εφηβικής. Ο Συνήγορος του Παιδιού επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι υπηρεσίες παιδικής πρόνοιας δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία ούτε τις δυνατότητες να οργανώσουν την απαραίτητη θεραπεία, ενώ οι ψυχιατρικές πτέρυγες δεν μπορούν να είναι κατοικίες μακράς διαρκείας για παιδιά. Οι υβριδικές μονάδες θα συνδυάζουν στοιχεία της παιδικής ευημερίας και της ψυχιατρικής των εφήβων.

Η Juuso υπολόγισε στο e-mail της στην εφημερίδα ότι τέτοιες μονάδες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν έως τις αρχές του 2026, με το κόστος να καθοριστεί ως μέρος των εκτιμήσεων επιπτώσεων που συνδέονται με τη μεταρρύθμιση του νόμου για την ευημερία των παιδιών. Ο αριθμός των παιδιών που θα χρειάζονταν τέτοια φροντίδα είναι περίπου 30-50 το χρόνο, σύμφωνα με τον Juuso.

Το YLE την Πέμπτη αποκάλυψε ότι η αστυνομία έχει κληθεί σε κρατικά σχολεία μεταρρυθμίσεων -συνήθως η τελευταία λύση των υπηρεσιών παιδικής πρόνοιας- κατά μέσο όρο δέκα φορές το μήνα φέτος για να αντιμετωπίσει παιδιά που συμπεριφέρονται βίαια. «Έχουμε σοβαρούς παραβάτες στα μεταρρυθμιστικά σχολεία που επιδιώκουν ακόμη και να ελέγξουν το προσωπικό με φόβο», σχολίασε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση η Κάισα Τάμι, αναπληρώτρια διευθύντρια των κρατικών μονάδων παιδικής μέριμνας. Η βία από παιδιά έχει αναδειχθεί σε θέμα δημόσιας συζήτησης μετά από έναν φονικό πυροβολισμό σε σχολείο στη Βάνταα στις 2 Απριλίου 2024.

Η Συνήγορος του Πολίτη για τα Παιδιά Elina Pekkarinen τόνισε ότι η αυτοκτονική και βίαιη συμπεριφορά στα παιδιά έχει αυξηθεί πρόσφατα, με ένα μικρό ποσοστό παιδιών σε τόσο κακή κατάσταση που δεν μπορούν να φροντιστούν στο σπίτι, σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα παιδικής μέριμνας.

«Είναι τόσο απαιτητικοί που δεν μπορούν να είναι στο σπίτι και δεν μπορούν να τους χειριστούν τα συνηθισμένα σπίτια παιδιών. Όταν τοποθετούνται σε ένα συνηθισμένο σχολείο, αυτά τα παιδιά και οι νέοι μπορούν εύκολα να διαταράξουν ολόκληρη την τάξη», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Helsingin Sanomat.

Aleksi Teivainen – HT

Σχολιάστε