Νέες γνώσεις για την ηθική ψυχολογία πίσω από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φοροδιαφυγή.

 Μια πρόσφατη διδακτορική διατριβή από τον Jori Grym ρίχνει φως στα ηθικά κίνητρα που οδηγούν τους ανθρώπους είτε να πληρώνουν φόρους είτε να τους αποφεύγουν, υπογραμμίζοντας την επίδραση των κοινοτικών αξιών και των αναδυόμενων χρηματοοικονομικών τεχνολογιών σε αυτές τις συμπεριφορές. Η έρευνα του Grym, η οποία διερευνά τους βαθύτερους ψυχολογικούς λόγους πίσω από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φοροδιαφυγή, προτείνει ότι η αίσθηση της κοινότητας ενός ατόμου παίζει καθοριστικό ρόλο στην προθυμία του να συνεισφέρει στα δημόσια ταμεία, ενώ η τήρηση των κανόνων επηρεάζει έντονα την κρίση του για φοροδιαφυγή.

Ο Γκριμ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι βιώνουν θετικά συναισθήματα όταν πληρώνουν φόρους ως τρόπο υποστήριξης των κοινωνικών παροχών, τα οποία αναφέρει ως «θερμή λάμψη». Ωστόσο, αυτά τα συναισθήματα δεν ενισχύονται σημαντικά με την απλή τήρηση κανόνων ή την υπακοή στην εξουσία. Αντίθετα, όσοι παρακινούνται από την τήρηση κανόνων είναι πιο πιθανό να κρίνουν σκληρά άλλους που φοροδιαφεύγουν.

Επιπλέον, η μελέτη του Grym δείχνει ότι η χρήση κρυπτονομισμάτων μπορεί να αλλάξει τις αντιλήψεις για την ηθική της φοροδιαφυγής. Όταν η φοροδιαφυγή πραγματοποιείται με χρήση κρυπτονομισμάτων, συχνά θεωρείται λιγότερο ανήθικη σε σύγκριση με τη χρήση παραδοσιακών μεθόδων όπως η διαπραγμάτευση μετοχών. Αυτή η παρατήρηση οφείλεται εν μέρει στην ευνοϊκότερη ηθική αξιολόγηση των εμπόρων κρυπτονομισμάτων γενικά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ήπια κρίση για τις παραβάσεις τους που σχετίζονται με τη φορολογία.

Καθώς οι χρηματοοικονομικές τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσονται, ο Grym τονίζει την ανάγκη αυτές οι καινοτομίες να βασίζονται σε ηθικές αρχές από την αρχή. Προειδοποιεί ότι χωρίς σκόπιμη εστίαση σε ηθικά θεμέλια, οι αντιλήψεις του κοινού για το σωστό και το λάθος θα μπορούσαν να επηρεαστούν από υποσυνείδητες προκαταλήψεις που σχετίζονται με νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Ο Grym καταλήγει τονίζοντας τη σημασία της ενθάρρυνσης της επιθυμίας υποστήριξης της κοινωνικής ευημερίας και της τήρησης των κανονισμών, ιδιαίτερα καθώς οι νέες τεχνολογίες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες. Τα ευρήματά του στοχεύουν να συμβάλουν στη διατήρηση της ηθικής συνεργασίας σε ένα εξελισσόμενο οικονομικό τοπίο.

HT – HELSINKI TIMES   Information  12 April 2024

Σχολιάστε