Υποθέστε ότι είστε σε οικογενειακή επανένωση στη χώρα σας ή ταξιδεύετε στο εξωτερικό και συναντάτε νέους ανθρώπους. Μόλις λέτε τη λέξη «Φινλανδία» κάποιος είναι βέβαιο ότι θα ρωτήσει κάτι παρόμοιο: είναι αλήθεια ότι έχουν ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό σύστημα; Πώς είναι; Αυτές είναι ερωτήσεις που μου κάνουν συνεχώς, και επειδή είμαι παθιασμένος με το θέμα της εκπαίδευσης, καταλήγω να δώσω μακρές, αδέσποτες διαλέξεις. Για να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις με έναν εύκολο τρόπο που δεν θα κουράσει τους ακροατές σας, εδώ είναι 6 σύντομα στοιχεία για το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Το σχολείο αρχίζει λίγο αργότερα, δηλαδή τα παιδιά αρχίζουν την τυπική εκπαίδευσή τους όταν είναι επτά ετών. Αυτό συμβαίνει όταν ξεκινούν το δημοτικό σχολείο (επίσης αποκαλούμενο πλήρες σχολείο) και διδάσκονται βασικές δεξιότητες όπως η ανάγνωση και η γραφή. Πριν από αυτή την ηλικία, τα παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν διάφορα είδη κέντρων ημερήσιας φροντίδας, όπου η έμφαση βρίσκεται κυρίως στο δημιουργικό παιχνίδι και όχι σε ακαδημαϊκά θέματα. Τα παιδιά παρακολουθούν ένα έτος προσχολικής ηλικίας στην ηλικία των έξι ετών.
Η υποχρεωτική εκπαίδευση διαρκεί εννέα χρόνια. Οι μαθητές πρέπει να φοιτήσουν στο σχολείο από την ηλικία των επτά μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Μετά από αυτό, μπορούν να παρακολουθήσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ή να παρακολουθήσουν επαγγελματική εκπαίδευση. Παρόλο που τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι επίσης δωρεάν, οι σπουδαστές πρέπει να αγοράσουν τα δικά τους εγχειρίδια και άλλα σχολικά είδη. Τα ολοκληρωμένα σχολεία χρηματοδοτούνται από το δημόσιο. η χώρα έχει εφαρμόσει τη στρατηγική της διάθεσης δημόσιων σχολείων για κάθε μαθητή. Συνήθως, τα σχολεία βρίσκονται κοντά στο σπίτι των μαθητών. Ωστόσο, σε αγροτικές περιοχές όπου αυτό δεν είναι δυνατό, παρέχονται δωρεάν μεταφορές. Τα δημοτικά σχολεία παρέχουν επίσης γεύμα για όλους τους μαθητές. Μπορείτε να διαβάσετε ένα άρθρο από το 2017 σχετικά με τα σχολεία που παρέχουν βιολογικό γάλα εδώ.
Μικρότερη εργασία. Από τις χώρες του ΟΟΣΑ, οι φινλανδοί μαθητές δεν έχουν να κάνουν πολύ δουλειά στο σπίτι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εργασία πραγματοποιείται κυρίως στο σχολείο, γεγονός που τους αφήνει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να συμμετάσχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Επιπλέον, έχουν αναπτύξει μια κουλτούρα ανάγνωσης. Η Φινλανδία είναι γνωστή ότι έχει ένα από τα υψηλότερα αποτελέσματα γνώσης γραφής στον κόσμο. (Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, από μικρή ηλικία δίνεται βαθειά έμφαση στην ανάγνωση, τρία βιβλία παρέχονται ακόμη και ως μέρος του «πακέτου μητρότητας»!
Το να είσαι δάσκαλος είναι κύρος. Στη Φινλανδία, η ιδιότητα του δασκάλου θεωρείται διάσημη. Οι δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων πρέπει να ολοκληρώσουν ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα, ενώ οι δάσκαλοι 1-6 τάξεων σπουδάζουν παιδαγωγική, οι εκπαιδευτικοί των τάξεων 7-9 πρέπει να ειδικευτούν στα μαθήματα διδασκαλίας τους. Οι Φινλανδοί δάσκαλοι έχουν μεγάλη αυτονομία στην τάξη και μπορούν να επιλέξουν τα βιβλία τους.
Δίγλωσση εκπαίδευση. Επειδή η Φινλανδία έχει δύο επίσημες γλώσσες, από το νόμο κάθε μαθητής μπορεί να επιλέξει να παρακολουθήσει εκπαίδευση είτε στα φινλανδικά είτε στα σουηδικά. Παιδιά των οποίων η μητρική γλώσσα δεν είναι φινλανδική ή σουηδική, λαμβάνουν επιπλέον βοήθεια με μία από αυτές τις γλώσσες ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο.
Δεν υπάρχουν τυποποιημένες δοκιμές. Κατά τη διάρκεια του πλήρους σχολείου, οι σπουδαστές δεν λαμβάνουν καμία μορφή τυποποιημένων εξετάσεων. Αντ ‘αυτού, οι εκπαιδευτικοί αξιολογούν την πρόοδο των μαθητών και παρέχουν τις βαθμολογίες. Είναι κοινό ότι οι μαθητές έχουν τον ίδιο δάσκαλο για πολλά χρόνια, γεγονός που καθιστά δυνατό για τον δάσκαλο να γνωρίσει πραγματικά κάθε σπουδαστή και να παρακολουθήσει την προσωπική του πρόοδο.
Εάν η εκπαίδευση είναι κάτι που σας ενδιαφέρει, παραμείνετε συντονισμένοι γιατί μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συνεννοηθούμε με διαφορετικά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και θα είστε το επίκεντρο της νύχτας όταν σας ζητηθεί το πάρα πολύ διάσημο ερώτημα: Ποια είναι η συμφωνία με τη Φινλανδία και το εκπαιδευτικό της σύστημα;
Πηγή: Finland ToDay