Από το Espoo στη Σελήνη. Η Nokia συνεργάζεται με τη NASA για να δημιουργήσει το πρώτο δίκτυο υψηλής απόδοσης για κινητά στο Lunar Surface

Από τη συντακτική ομάδα | 20 Οκτωβρίου 2020, 9:42 π.μ. | Επιχείρηση, Nokia

Οι επικοινωνίες θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για το πρόγραμμα Artemis της NASA, το οποίο θα δημιουργήσει μια βιώσιμη παρουσία στη Σελήνη μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

 Η φινλανδική τεχνολογία για κινητά θα εμφανιστεί σύντομα στο φεγγάρι.                                          

Οι πρωτοποριακές καινοτομίες της Nokia θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή και την ανάπτυξη της πρώτης λύσης LTE εξαιρετικά μικρού μεγέθους, χαμηλής ισχύος, σκληρής στο  χώρο, από άκρο σε άκρο στην επιφάνεια της Σελήνης στα τέλη του 2022.

Το δίκτυο θα αυτοδιαμορφωθεί κατά την ανάπτυξη και θα δημιουργήσει το πρώτο σύστημα επικοινωνίας LTE στη Σελήνη.

Για να το αποδείξει αυτό, η Nokia συνεργάζεται με την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) για να προωθήσει τις τεχνολογίες «σημείου ανατροπής» για το φεγγάρι, αναπτύσσοντας το πρώτο σύστημα επικοινωνίας LTE / 4G στο διάστημα και βοηθώντας να ανοίξει το δρόμο προς μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία στο σεληνιακή επιφάνεια.

Το δίκτυο θα παρέχει κρίσιμες δυνατότητες επικοινωνίας για πολλές διαφορετικές εφαρμογές  μετάδοσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων ζωτικών λειτουργιών εντολών και ελέγχου, απομακρυσμένου ελέγχου σεληνιακών δρομολογητών, πλοήγησης σε πραγματικό χρόνο και ροής βίντεο υψηλής ευκρίνειας. Αυτές οι εφαρμογές επικοινωνίας είναι όλες ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανθρώπινη παρουσία στην σεληνιακή επιφάνεια.

Το δίκτυο LTE της Nokia – ο πρόδρομος του 5G – είναι ιδανικό για την παροχή ασύρματης συνδεσιμότητας για οποιαδήποτε δραστηριότητα που πρέπει να εκτελέσουν οι αστροναύτες, επιτρέποντας δυνατότητες επικοινωνίας φωνής και βίντεο, τηλεμετρία και ανταλλαγή  βιομετρικών δεδομένων, καθώς και ανάπτυξη και έλεγχος ρομποτικών φορτίων και αισθητήρων.

«Αξιοποιώντας την πλούσια και επιτυχημένη ιστορία μας στις διαστημικές τεχνολογίες, από την πρωτοποριακή δορυφορική επικοινωνία έως την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας φόντου μικροκυμάτων που παράγεται από το Big Bang, χτίζουμε τώρα το πρώτο δίκτυο κυψελοειδών επικοινωνιών στο φεγγάρι», δήλωσε ο Marcus Weldon, επικεφαλής τεχνολογίας στη Nokia και πρόεδρος της Nokia Bell Labs, είπε σε μια δήλωση.

«Αξιόπιστα, ανθεκτικά και υψηλής χωρητικότητας δίκτυα επικοινωνίας θα είναι το κλειδί για την υποστήριξη της βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας στην σεληνιακή επιφάνεια. Χτίζοντας την πρώτη λύση ασύρματου δικτύου υψηλής απόδοσης στο φεγγάρι, η Nokia Bell Labs για άλλη μια φορά φτιάχνει τη σημαία για πρωτοποριακή καινοτομία πέρα από τα συμβατικά όρια », συνέχισε ο Weldon.

Η Nokia Corporation (εγγενώς Nokia Oyj,) που αναφέρεται ως Nokia, είναι μια φινλανδική πολυεθνική  εταιρεία τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας πληροφοριών και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, που ιδρύθηκε το 1865. Η έδρα της Nokia βρίσκεται στο Espoo της Φινλανδίας, στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι.

Με το πρόγραμμα Artemis, η NASA έχει ως στόχο να προσγειώσει την πρώτη γυναίκα και τον επόμενο άνδρα στο φεγγάρι έως το 2024, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες για να εξερευνήσει περισσότερες από τις σεληνιακές επιφάνειες από πριν.

Η NASA στοχεύει στην καθιέρωση της αποστολής συνεργαζόμενη με εμπορικούς και διεθνείς εταίρους με την ελπίδα να δημιουργήσει βιώσιμη εξερεύνηση έως το τέλος της δεκαετίας.                                                 Πηγή :  Good News from Finland

Σχολιάστε