Πρωτοπορία της Φινλανδίας στην αναγεννητική γεωργία

ΜΙΑ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΝΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΟΥ  ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. 
       11.02.2021  

Το ηλεκτρονικό κολέγιο για την αναγεννητική γεωργία  είναι το αποτέλεσμα μιας  συλλογικής προσπάθειας του Reaktor και της Βαλτικής Θάλασσας Action Group (BSAG) με βάση το Carbon Action , ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε με την υποστήριξη του Φινλανδικού Ταμείου Καινοτομίας (Sitra) και του Φινλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου (FMI) ).

Η αναγεννητική γεωργία έχει αναγνωριστεί ως βασικό μέτρο για τον μετριασμό και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, εν μέρει λόγω της ανέντακτης επίδρασης στο έδαφος, του μεγαλύτερου αποθέματος άνθρακα στο χερσαίο οικοσύστημα. Η έρευνα έχει δείξει ότι η προσέγγιση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα το κλίμα, τα υδάτινα συστήματα και τη φυσική ποικιλομορφία.

Μόνο οι φινλανδικές εκμεταλλεύσεις μπορούσαν να απομακρύνουν περίπου πέντε μεγατόνια διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ισοδύναμο με το ποσό που εκπέμπεται ετησίως από τα αυτοκίνητα, εφαρμόζοντας με επιτυχία μεθόδους αναγεννητικής γεωργίας.

«Η αναγεννητική γεωργία αποδεικνύει ότι υπάρχουν πρακτικές λύσεις για την απώλεια της βιοποικιλότητας και την κλιματική κρίση», δήλωσε η Mari Pantsar , διευθύντρια των λύσεων αειφορίας στη Sitra.

«Οι Φινλανδοί αγρότες μπορούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποστηρίζοντας τη βιοποικιλότητα και να αποσπάσουν άνθρακα στο έδαφος».   

Αποτελούμενο από ποικίλο εκπαιδευτικό υλικό και πρακτικές αξίας 60 ωρών με πραγματικές  εφαρμογές, το μάθημα ξεκίνησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα με στόχο τον

πρώτο χρόνο να προσελκύσει 5.000 συμμετέχοντες, που ισοδυναμούν με περίπου το 10% των αγροτών στη Φινλανδία.

Οι αποδόσεις και η ασφάλεια των καλλιεργειών έχουν βελτιωθεί από τότε που άρχισα να      εφαρμόζω τις αρχές της αναγεννητικής γεωργίας», επιβεβαίωσε ο Tuomas Näppilä , συμμετέχων σε μαθήματα από την Urjala της Νότιας Φινλανδίας. «Το κόστος έχει μειωθεί και ο χειρισμός των ζώων έγινε ευκολότερος με την περιστροφική βόσκηση. Είναι εύκολο να δοκιμάσετε πρώτα αυτές τις μεθόδους σε λίγα πεδία. «

Ο Νίκο Κάβενιος , επικεφαλής σχεδιαστής στο Reaktor, αποκάλυψε ότι το μάθημα δημιούργησε ευρύ διεθνές ενδιαφέρον ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του, δεδομένης της μεγάλης κλίμακας υλοποίησης που κατέστη δυνατή μέσω της διαδικτυακής εκπαίδευσης.

Οι βιομηχανικοί εταίροι του εκπαιδευτικού έργου περιλαμβάνουν τους μεγαλοπρεπούς βιομηχανίες τροφίμων Atria , Fazer και Valio .

«Μοιραζόμαστε την κοινή ανησυχία για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε η   Merja Leino ,       επικεφαλής της ευθύνης στην Atria. «Το να κάνουμε την τροφική αλυσίδα άνθρακα ουδέτερο έως το 2035 έχει υιοθετηθεί ως ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Atria. Η αναγεννητική γεωργία είναι ένα σημαντικό εργαλείο καθώς επιδιώκουμε να συγκρατήσουμε την κλιματική  αλλαγή. «

Η Juha Nousiainen , διευθυντής της αλυσίδας γάλακτος ουδέτερου άνθρακα στο Valio,          επέστησε την προσοχή στον κόλπο που παραμένει μεταξύ της επιθυμίας και της πραγματικής ικανότητας των ανθρώπων να κάνουν βιώσιμες επιλογές.

«Είναι σημαντικό για εμάς να εκπαιδεύσουμε τους γαλακτοπαραγωγούς μας προκειμένου να επιτύχουμε ουδετερότητα άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα γάλακτος στο μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές φινλανδικά προϊόντα που παράγονται χρησιμοποιώντας αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές », είπε.

Πηγή: Good News from Finland

Σχολιάστε